Съпругата помежду ни


Автор: Гриър Хендрикс, Сара Пеканен
Жанр: Трилър, Криминална
ISBN 978-619-02-0245-5
Издателство:  Колибри
Корица: Меки
Стр. 424

Очаква се на пазара - 15,06,2018 г.



Един мъж, годеницата му и ревнивата му бивша съпруга, която отчаяно се стреми да възпрепятства втория му брак, съставляват сложния любовен триъгълник в „Съпругата помежду ни“, завладяващ трилър от Гриър Хендрикс и Сара Пеканен. Но дали всичко е такова, каквото изглежда? Или сме заблудени да мислим, че нещо е реално, когато то не е?
Историята е разказвана от името на Нели и Ванеса, които са обичали един и същ мъж. Ричард е очарователен, щедър, финансово независим, с налагаща се самоличност. Кара Нели да се чувства защитена. Колкото до Ванеса, някогашната любов е изместена от неприязън и недоверие. А също и от страх. Но кой кого наблюдава? Кой кого манипулира? Кой е агресорът и кой жертвата? На кого да вярваме?
Сара Пеканен има предишни романи, също белязани от неочакван обрат в сюжета. В тази книга нейна съавторка е начинаещата Гриър Хендрикс.




Гриър Хендрикс и Сара Пеканен – „Съпругата помежду ни”
Нели не знаеше какво я събуди. Ала когато отвори очи, до отсрещната табла на леглото ѝ стоеше жена, облечена в нейната бяла дантелена сватбена рокля, и я гледаше.
Гърлото на Нели се стегна за писък и тя светкавично посегна към бейзболната бухалка, подпряна на нощното ѝ шкафче. Тогава зрението ѝ привикна с дрезгавата утринна светлина и блъскането на сърцето ѝ позатихна.
Засмя се кратко и отсечено, като осъзна, че е в безопасност. Илюзията се създаваше от това, че сватбената ѝ рокля висеше на вратата на дрешника, където самата тя я бе окачила вчера, след като я взе от булчинския магазин. Беше поставена в пластмасов калъф и в бюстието и разкроената пола беше натъпкана тънка хартия, за да поддържа формата. Нели се отпусна немощно на възглавницата. Когато дишането ѝ се успокои, погледна плътните сини цифри върху часовника на тоалетката си. Отново твърде рано.
Протегна ръце над главата си, с лявата изключи алармата, преди да е засветила, и усети непознатата тежест върху пръста си на диамантения пръстен, който Ричард ѝ бе дал.
Още като дете Нели никога не заспиваше лесно. Майка ѝ нямаше търпение за протяжни ритуали преди заспиване, но баща ѝ нежно потъркваше гърба ѝ и изписваше изречения по тъканта на нощничката ѝ. „Обичам те“ или „Ти си суперспециална“, такива неща пишеше, а тя се мъчеше да отгатне посланието. Друг път чертаеше фигури – кръгове, звезди, триъгълници. Това продължи до деветгодишната ѝ възраст, докато родителите ѝ не се разведоха и той не се изнесе. После вече лежеше самичка в тясното си легло под юрганчето на розови и лилави райета и се взираше в петното от влага на тавана.
Когато най-сетне се унесеше, обикновено спеше непробудно седем-осем часа – тежък сън без сънища, заради който майка ѝ често казваше, че Нели „спи като заклана“.
Но след една октомврийска вечер през последната ѝ година в колежа това ненадейно се промени.
Безсънието ѝ рязко се влоши и спането ѝ беше накъсвано от ярки сънища и внезапно събуждане. Веднъж беше слязла на закуска в къщата, където живееше с други състудентки, и нейна съквартирантка ѝ каза, че крещяла нещо неразбираемо. Нели се опита да омаловажи случката.
– Просто съм притеснена заради наближаващата сесия – каза. – Държавният изпит по психология бил убийствено труден. – После стана от масата да си сипе още едно кафе.
Беше се насилила да посети психоложката на колежа, но въпреки ласкавата настойчивост на жената Нели не можа да се накара да говори за онази топла есенна вечер, започнала с бутилки водка и смях и завършила с полицейски сирени и отчаяние. Нели проведе два сеанса с терапевтката, а третия отмени и никога повече не се върна.
Беше споделила няколко подробности с Ричард при събуждане от кошмар – повтаряха се все същите, – след като усети ръцете му да се стягат около нея и плътния му глас да шепне в ухото ѝ:
– Тук съм, мила. С мен си в безопасност.
Гушната до него изпитваше сигурност, за каквато бе копняла през целия си живот, дори преди инцидента. С Ричард до себе си Нели най-после можа да се остави отново на уязвимото състояние на дълбок сън. Сякаш нестабилният терен под краката ѝ се бе превърнал в твърда земя.
Ала през изминалата нощ беше сама в апартамента си на партера в сградата от кафяв камък. Ричард замина по работа в Чикаго, а съквартирантката ѝ и най-добра приятелка Саманта отиде да преспи при най-новото си гадже. Звуците на Ню Йорк проникваха през стените: клаксони на коли, подвиквания, лаещи кучета... Нищо че в Горен Ист Сайд нивото на престъпността беше най-ниско в целия район, че на прозорците имаше стоманени решетки, а на вратата – три ключалки, включително дебелото резе, което Нели уреди да поставят при нанасянето ѝ. Въпреки всичко това ѝ беше нужна още една чаша шардоне, та да може да заспи.
Разтърка очи и бавно се надигна от леглото. Навлече хавлиения си халат, отново огледа сватбената рокля и се почуди дали да не отвори място в миниатюрния си дрешник за нея. Но полата беше толкова разкроена. В булчинския бутик сред пищните си, обсипани с пайети посестрими беше изглеждала елегантно семпла.

Коментари