Огледално докосване


Автор: Джоел Салинас
Жанр: Художествена литература, Биографии
ISBN 9789542825791
Издателство:  Сиела
Корица: Мека
Стр. 324
Очаква се на пазара - 13,05,2018 г.

Д-р Джоел Салинас има синестезия от вида огледално докосване, рядка и едва наскоро идентифицирана неврологична характеристика, благодарение на която чувства емоционалните и физическите преживявания на другите хора. Когато извършва лумбална пункция, той усеща как иглата влиза в гръбначния му стълб. Ако дезориентиран пациент избухне в неовладяна ярост, Салинас изпада в сходно раздразнено състояние, а когато някой пациент умре, той преживява неволната си смърт – чувства как тялото му се изпразва и става безжизнено.
Податлив на болката и дискомфорта на своите пациенти, повечето от които страдат от множество разстройства и екстремни наранявания, Салинас използва отличителната си черта, за да лекува симптомите им така, сякаш са негови собствени. В същото време в личния му живот синестезията му размива границите между него и неговите близки, докато не се окаже неделимо вплетен, неспособен да различи къде свършва той и къде започва другият.
Красиво, интелигентно и състрадателно написана, изпълнена с последните новости в неврологията, психологията и психиатрията, „Огледално докосване” е приковаващо и оригинално разследване на непроучените кътчета на мозъка, където се коренят основите на човешките преживявания и взаимоотношения – на всичко, свързано с мисленето, чувствата и съществуването.

Коментари