Престъпно бездействие


Автор: Цветана Петрова
Жанр:
ISBN 9789542826224
Издателство:  Сиела
Корица:
Стр. 320
 
Очаква се на пазара - 31,05,2018 г.

Последователно са разгледани особеностите на бездействието като форма на деянието, на времето, продължителността и мястото на извършването му, на неговата каузалност – способност да причини дадени изменения в действителността. Особено внимание е отделено на противоправността при бездействие и какви са нейните източници при различните видове престъпления.

Представени са примери за умишлено и непредпазливо бездействие и как се обосновава наказуемостта им в случаи на усложнения в изпълнителното деяние или на съпричиняване на престъпния резултат, посредством действие на трето лице. Изследвани са различията, които бездействието разкрива в сравнение с действието, при осъществяване на стадиите приготовление и опит, при института на факултативното съучастие, погасителната давност и фигурата на виновно поставяне в състояние на невменяемост, за да се извърши намислено престъпление (actio libera in causa).
 

Книгата засяга проблемни за българското правоприлагане въпроси, затова би била полезна за всички практикуващи юристи, разследващи полицаи и експерти, работещи по дела с предмет престъпления, извършени с бездействие. Тя е подходяща и за студентите по право, изследователите в тази област, както и за всеки гражданин, проявяващ интерес към разглежданата тематика.

Коментари